tisdag, september 21, 2010

Valet är över

Valet är över och det känns faktiskt lite snopet. Allt jobb vi lagt ned, alla annonser, all utdelning av material, allt deltagande i marknader, debatter - vad ledde det till? Alla fantastiska insatser från våra valarbetare i min egen kommun och i länet... Partier som jobbat mycket, mycket mindre vinner mandat - jag tänker på SD som vann 4 mandat i landstinget och även gick fram i min kommun Bollnäs med hela 2 mandat till 3 mandat och i grannkommunen Söderhamn med 4 mandat till 6 mandat!

Vi tappade 1 mandat i landstinget (Västra Gästrikland) och 4 mandat i kommunerna (Gävle, Hofors, Ljusdal och Söderhamn tappade ett vardera och vi är nu utan mandat i Hofors kommun). Resultatet är preliminärt och personrösterna kan få stor betydelse. Vi kan dock få flera ersättare eftersom vi gick ut med 4 listor i länet.

Vi vann inget mandat till riksdagen denna gång heller. KD tappade 5 mandat i riksdagen och gick ned från 6,6 % till 5,6 % i riket. Tendensen har varit densamma i så gott som hela landet. Vi har nu backat i varje val sedan 1998 och det är kanske dags för en ny partiledning och/eller ett helt nytt grepp?

Anmärkningsvärt är centerns nedgång i både kommuner och landsting. I Bollnäs tappade centern hela 8 mandat och det nya Bollnäspartiet fick 6 mandat. Vi behöll våra 2 mandat men vi tappade röster och detta är problematiskt. En tröst för ett tigerhjärta är att flera andra partier tappade mandat. Vi lyckades dock behålla våra två.

Hur en ny majoritet ska formas i Bollnäs är svårt att sia om. Allianspartierna + Bollnäspartiet kan skapa en egen majoritet - men är det möjligt?

3 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Ja visst förstår jag att det känns snopet. Jag känner en moderat högerman i Västerbotten som gjorde en stark "krysskampanj" med till stora delar egna medel - och vad gav det? Några hundra kryss, ett bidrag till moderaternas framgångar i det länet - men inte skuggan av en chans att uppnå 8% av de totala M-rösterna.

Men om man tänker på att KD efter förra regeringsperioden ihop med högern (1991-94) var ytterst, ytterst nära att åka ur riksdagen helt och hållet, så får du nog se er samlade valrörelse som ett viktigt bidrag till att KD - och därmed hela alliansen - nu kan sitta kvar i regeringsställning.

Tack för din insats för demokratin!

Anders Bergsten sa...

När valresultatet sjunkit in hos mig känner jag en viss tacksamhet över att vi trots allt behöll våra mandat i Bollnäs. Många partier i kommunen förlorade mandat och kanske det var tack vare vårt jobb som vi behöll våra två. Dessutom tappade KD i grannkommunen Söderhamn 1 mandat och även i Gävle.

Andreas Holmberg sa...

Ja, jag tror det är så man måste tänka. Även om det verkligen känns som om t.ex. Sverigedemokraterna och här i stan ännu mer Bollnäspartiet bara "glider in på en räkmacka" och får en massa mandat bara på att verka nya och oprövade. Nu blir det spännande att se om det går att få ihop en lokal "regering". (Har du förresten hört talas om kommunala minoritetsregeringar nån gång?).