tisdag, mars 17, 2009

Debatt om våldsamma datorspel

Jag sitter på tåget på väg till Göteborg där jag ska delta i Janne Josefssons Debatt ikväll. Det handlar om våldsamma datorspel. Jag har deltagit i den debatten sedan ett par år tillbaka. På newsmill.se finns intressanta inlägg.

Det var i onsdags i förra veckan som 17-årige Tim Kretschmer sköt ihjäl nio elever och tre lärare i skolan i den lilla tyska staden Winnenden. Under flykten dödade han ytterligare tre människor. Han dog senare under skottlossning med polis, tre mil från skolan. Undersökningarna i pojkrummet visade att Kretschmer var en hängiven datorspelare, gärna våldsspelet Counter-Strike och han tittade också på grova våldsfilmer (enligt nyhetsrapportering i DN 2009-03-13).

Jag drar inga snabba slutsatser av det inträffade, utan konstaterar bara fakta. I debatten om våldsamma datorspel och deras påverkan på barn och ungdomar har under lång tid två olika synsätt varit förhärskande. Den ena ståndpunkten går ut på att medievåldet otvivelaktigt är en bidragande orsak till det ökande våldet i samhället, medan det andra synsättet avfärdar detta och förklarar hela våldsdebatten som utslag av ”moralpanik”.

Frank Lindblad, barnpsykiatriker och docent vid Karolinska Institutet , menar att det är vetenskapligt belagt att barn och ungdomar som ser grovt våld påverkas. Den amerikanske författaren John Grisham, som skrivit böcker som innehåller både sex och våld, svarar entydigt ja på frågan om sambandet mellan medievåld och verkligt våld.

Experter knutna till regeringen är dock skeptiska. Mediarådets expert på datorspel, Jan Christofferson, menar att det finns ingenting i den allmänt vedertagna forskningen som visar på en sådan koppling. Han ser oron för datorspelens effekter som ett utslag av ”okunskap”.

Även om resultaten från forskningen inte är helt entydiga finns tillräcklig grund för att påstå att medievåld kan få negativa effekter. Om vi är mycket försiktiga och säger att den minoritet som påverkas negativt av medievåldet utgör 0,1 procent av åldersgruppen upp till 19 år, kommer det ändå att handla om flera tusen pojkar. Om vi tänker på offren för denna aggressivitet, konsekvenserna för pojkarnas utveckling och deras familjer, lidanden och svårigheter i skola och arbetsliv, är det uppenbart att problemet har många dimensioner.

Medievåldsdebatten riskerar alltid att bli enkelspårig. Det finns inga enkla orsakssamband. Moralpaniken drabbade naturligtvis också mig efter min debattartikel i Expressen om ”Grand Theft Auto IV” förra året och min motion till kristdemokraternas Riksting 2007.

Men jag har också fått många brev och telefonsamtal från personer som stödjer mig och min uppfattning i frågan om våldsamma datorspel. En reservofficer ringde upp mig och berättade att försvaret använder sig av datorspel som ”Battlefield” för att träna soldaterna att reflexmässigt döda på vissa stimuli. Datorspelen bygger på repetitiva beteenden hos spelaren, som tränas att agera aggressivt och utan impulskontroll. Datorspelen förstärker aggressiva beteenden genom belöning – det är klassisk psykologi.

Alla moraliska hållningar är inte lika acceptabla. Datorspelen är ett av många inslag i den våldskultur som breder ut sig. Allt ska vara tillåtet, i en sorts ängslig kulturliberal anda. Vi måste höja rösten mot den tilltagande värdenihilismen. Jag menar, att vi kan och bör säga ifrån.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Hej

Vi lär oss att njuta av våld i samhället i allt från sporter som hockey (Wikegård i SVT) till K2. Dessutom i film och TV-spel.
Jag gillade dina synpunkter i Debatt.

Man behöver ju inte vara forskare för att begripa att det påverkar människor så att våldet sprider sig ut i verkliga livet.

Vill tipsa om en grupp som finns på Facebook
Tyvärr lär vi oss njuta av VÅLD-Vi vill leva i ett LIVSBEJAKANDE SAMHÄLLE

mvh/Viren

Anonym sa...

Varför ska alltid folk ha något att klaga på det är som att världen måste alltid ha en fiende som på 7o-talet va det kommunister 80-talet knarkungarna och nu på 2000 talet är det terrorister, samma gäller det i nöjesindustrin nu är det spelen alla klagar på bara för en idiotisk tysk går och skjuter ihjäl massa människor så är det inte spelen som får han att göra det här. Man ska inte lägga skulden på spelen, lägg skulden på föräldrarna för om någons unge går och gör en massaker då har man ta med fan misslyckats som förälder och inte uppfostrat ungen som man borde. Så vad vi borde bli av med är konservativa idioter som du som inte klarar av förändringar och att lite våld finns med i vardagen. det har alltid funnits våld kan ju säga att det va nog lite mer våldsam för några 100 år sen en idag. Samt 1900 talets strösta massmördare spelade nog aldrig spel för jag tror inte Mau, Hitler eller Stalin hade spelat om spel hade funnits på deras tid

Unknown sa...

Vi har under flera tusen år levt i ett dominationssamhälle som använt våld för att hålla ordning på människorna. Ett sätt som även kyrkan använder genom skuld och skam, där vi vänder våldet mot oss själva.

Samhället lär oss att njuta av våld och för länge sedan var det Gladiatorspel och nu idrott, TV och spel. Syftet är detsamma - om jag njuter av våld så kan jag tom vara våldsam mot min fru/man eller mina barn. Våldet behöver ju dessutom inte alltid vara fysiskt utan även verbalt.

Det handlar ju inte om data-spel utan att vi lär oss njuta av våld. Jag tror inte dataspel skapar mer elände i samhället än vad TV gör eller Wikegård i SVT.

Simon B sa...

Herregud, jag blir så jävla trött på gubbstollar som du. Din insats i programmet är inte ens värd denna kommentar.

Anonym sa...

Hej Anders. I tyskland förbjuds många våldspel och ännu fler censureras. Konstigt nog inträffade skolmassakern i just tyskland. Jag drar inga slutsatser, konstaterar bara.

Att spela tv och datorspel är något som nästan alla gör. Därför blir det väldigt lätt att hitta kopplingar. Jag är ganska säker på att merparten av dessa gärningsmän har varit med i någon sport. I sporter beter man sig ofta väldigt aggressivt och är inte alltid så trevlig mot sina motståndare. Ska vi då förbjuda sport? Nej, det är en för stor del av dagens samhälle, precis som spel.

Och just det, din så kallade forskning. Jag antar att du fått tips om grand theft childhood några gånger nu.

Ha det fint! Och sluta vara elak mot spelen.

Anders Bergsten sa...

Jag är ingen ”förbudsgubbe”, men datorspel som GTAIV är ett av många inslag i den våldskultur som breder ut sig. Man vinner inga poäng i den svenska debatten genom att kräva förbud
Min debatt utgör inslag i en mer generell kulturkritik. Det är en värdegrundsfråga.
Alla har ett människovärde, även en hora.
Varför måste vi slappt acceptera allt i kulturliberalismens anda – vi måste höja rösten mot den tilltagande värdenihilismen.
I datorspelen med våldsamt, sadistiskt innehåll handlar det i hög grad om inlärda beteenden och en identifikation med den som utövar våldet. Det leder till en avtrubbning gentemot våldshandlingar och förstärker aggressiva beteenden genom belöning – klassisk psykologi.
Det perverterade våldet kan vi och ska vi aldrig acceptera.
Det är många som kör bil rattfulla utan att det händer nåt – men vi kan ändå inte tillåta det.

Ann-Charlotte Nyman sa...

Hej Anders, även om jag inte i allt delar dina åsikter, så tycker jag att det är en angelägen diskussion.

Till den halvanonyme Simon vill jag bara säga: varför kommenterar du då, om du anser att Anders insats i Josefssons program inte är värd en kommentar?

Viktor Engholm sa...

Att folk kan hämta ideér från TV/PC-spel går inte att förneka, men att man skulle bedövas av spelen känns bara som ett dumt argument. Jag har i många år spelat många våldsamma, som nån nämnde, sadistiska spel, och jag kan lova att jag ALDRIG skulle kunna ta livet av en annan levande varelse (om det inte var min enda chans att leva). Detta beror på att jag har föräldrar som berättat om våld för mej från ganska tidig ålder. Jag använder spel, och film, som en plats där jag kan få utlopp för mina känslor (istället för att gå bärserkagång i min skola) och jag tror det är samma med många fler.
Allt ansvar ligger egentligen hos föräldrar och skolor, att dom informerar barn och ungdomar om våldets risker och konsekvenser. På mitt gymnasium hade vi en föreläsning kallad "Våldets konsekvenser" där föreläsaren tog upp våldsamma händelser, visade bilder på skador, etc.
Den berörde fler än mej, men jag kände att för flera kan den ha kommit lite sent. Man ska ta upp det här mycket tidigare.

Om man ska börja censurera allt våld i spel och film, kan man ju fortsätta med att censurera böcker, religösa skrifter...
Hell, vi kan ju också ta bort alla tidningsartiklar som ens nämner våld.

Vad härligt allt skulle att bli, eller hur?

Anonym sa...

Hi,

I begin on internet with a directory