söndag, januari 24, 2016

Intressant politiskt landskap

Enligt SIFO januari är nu Moderaterna landets största parti och Socialdemokraterna har lägsta opinionssiffran sedan SIFO startade mätningarna 1967. Kristdemokraterna har äntligen vänt den nedåtgående trenden och ökar med 0,9 procent till 4,4 procent. Sverigedemokraterna backar något. Det politiska landskapet är intressant just nu. Allianspartierna kan glädjas över ett försprång på 5,5 procentenheter till de rödgröna partierna.

Vem skulle tjäna på ett nyval? Givetvis skulle SD i dagens opinionsläge och internsiva debatt om migrationen tjäna på ett nyval och det skulle bli svårt att bilda en ny regering. Alliansen kan i stället lägga fram ett gemensamt budgetförslag i höst och fälla regeringens budget och bilda en ny minoritetsregering. Men det skulle bli en svag regering och beroendet till SD skulle bli starkt.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tycker givetvis det är glädjande att partiet går upp i ytterligare en mätning. "Vi vet dock att mycket arbete återstår för att visa väljarna att Kristdemokraterna har svar på samhällets utmaningar. Vi måste få en politik som får fler i arbete, som skapar förutsättningar för nya medborgare att integreras i Sverige. Här har vi och Alliansen lagt flera bra förslag medan regeringen för en jobbfientlig politik. Och det verkar väljarna ha insett".


Inga kommentarer: