måndag, mars 05, 2012

Finns det någon regionalpolitik idag?

Inget parti i den svenska riksdagen lyfter fram en regionalpolitik för hela landet. Vid mitten av 1960-talet fanns visserligen stora ambitioner, men en historisk tillbakablick visar att regionalpolitiken i stort har misslyckats. Idag finns inte ens ambitionerna. Den svenska landsbygden utarmas och avfolkas i allt snabbare takt. De mesta av de statliga miljarderna går till de stora städerna.

En stor brist är att vi inte byggt hållbara infrastruktursystem i Norrlands inland. Det hämmar allvarligt arbetspendling, turistutveckling och utbyggnad av skogsnäring och gruvdrift. Men det är inte bara teknisk infrastruktur som saknas, utan även finansiell infrastruktur. Det hämmar utveckling av befintliga företag och nyföretagande.

Vattenkraften är en regional tillgång, men överskotten försvinner in i statskassan och spär på elbolagens vinster. Ragunda kommun har nio stora vattenkraftverk. Medan vattenkraften ger miljardöverskott får politikerna i Ragunda vända på varje krona. Det är ynkligt. När vattenkraften byggdes ut för femtio år sedan fanns tyvärr ingen modell för att skicka tillbaka något av vinsterna till de kommuner där kraftverken byggdes.

Nej, vi kan inte förlita oss på våra partier i Sveriges riksdag. Regeringens politik är enkelriktad och den svenska kartan felritad. Om inlandskommunerna i Norrland ska överleva måste kommunerna samverka mera, jobba tematiskt över regiongränserna och ta saken i egna händer. I avsaknad av statliga initiativ måste vi lita till egna krafter och överlevnadsstrategier. Kommunsektorn är den enda aktör som kan ändra på kartan.

3 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Visst är det Ragunda som har Norrlands högsta kommunalskatt och Bollnäs som har Norrlands lägsta?
Ja, nog är det hur som helst konstigt att Ragunda är en så "fattig" kommun, det har du rätt i...

Vi får väl skylla på kraftledningsingenjören Jonas Wenström; utan kraftledningstekniken skulle ju alla industrier av format ha behövt ligga där energikällan låg och därmed berikat bygden mer.

(Fast i Storuman la ju kommunen ändå nästan alla sina vattenkraftsmiljoner på flygplatsen, som varje liten lappmarkskommun vill ha en egen av. Infrastruktur var ordet...).

Andreas Holmberg sa...

Tack för det fina valborgstalet, Anders! Du har inte möjligen knåpat ihop någon försommardikt uppe i Ramsjö? Vore i så fall trevligt att få del av här på den just nu lite vilande bloggen.

Andreas Holmberg sa...

Tack för hälsningen från valstugan! Bra initiativ att närvara på "höstmarknaden". Det är ju egentligen ALLTID valrörelse. (Men vilket förfärligt namn på en marknad under första hälften av augusti!).

Blogga gärna lite om dina erfarenheter från torget! Eller har du - som en annan bloggare jag känner - helt övergått till det snuttifierande twittrandet?