måndag, december 14, 2009

Det stormar kring sjukförsäkringen

Det stormar kring sjukförsäkringarna igen. Från att ha legat långt över sjukskrivningstalen i övriga EU har nu Sverige äntligen kommit i fas med övriga länder. Den rödgröna oppositionen talar triumfatoriskt om "stupstocken" och med det menar de den bortre gränsen för sjukskrivning.

Hela den genomgång och förändring av regelsystemet som genomförts syftar till att ge människor bättre rehabilitering. Nästa år kommer 50 000 personer att få möjlighet till rehabilitering. Det är någonting helt annat än den tidigare politiken som gick ut på att man med armarna i kors såg 140 människor per dag gå ut i förtidspension.

Det har aldrig någonsin varit regeringens avsikt att skapa ett regelverk som gör att människor som inte kan jobba eller är svårt sjuka ska tvingas till arbete. Det handlar ytterst om dålig kommunikation mellan regering och myndigheter. Regeringen ska ta på sig sin del av skulden, försäkringskassan ska bära sin del.

Alliansen har dock inte gått helskinnad ur denna infekterade debatt. De rödgröna har vunnit poäng och nu gäller det att ställa allt till rätta igen.

Inga kommentarer: