onsdag, februari 16, 2011

Sverige bör stödja jämställdhetsarbetet i Egypten

Det är viktigt att Sverige och EU nu gör allt för att stödja en demokratisk utveckling i Tunisien och Egypten. Sverige har ett gott rykte på jämställdhetsområdet och bör särskilt ge stöd på det området. Det gäller nu att man får fram kvinnliga kandidater, så att kvinnor blir beslutsfattare. Men också att kvinnor deltar i valarbete och går och röstar.

Människorna som demonstrerade ville bli fria, men också vara med och lyfta sina länder ur fattigdom och förtryck. De ser stora sociala utmaningar som måste åtgärdas snarast. Många olika grupper i olika åldrar, ville alla delta i förändringen. Det om något är vad som symboliserar demokrati. Och det positiva engagemanget måste vi stödja fullt ut.

I Tunisien, i Egypten och runtom i regionen drar nu en våg av förändring fram. Världen togs med förvåning när demonstrationerna i dessa länder tog fart. EU och USA tog alldeles för lång tid på sig innan man fullt ut stödde demonstranterna på Tahrirtorget. Vårt stöd för demokrati kan aldrig dagtingas till förmån för tal om stabilitet.

För att skapa ökad utveckling och säkerhet i vår värld måste Sverige fortsätta att prioritera mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, men också klimat- och miljöfrågor måste lyftas fram på ett tydligt sätt.

1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Jag läste nyligen att 80% av alla kvinnor i Egypten är könsstympade. För några år sedan var det 93% så det går åt rätt håll (de som redan blivit det lär ju vara kvar i statistiken ett bra tag till), men det här måste verkligen uppmärksammas från precis alla håll och kanter. Tyvärr lär det hemska fenomenet vara utbrett bland både muslimer och kristna, trots att det saknar stöd i såväl Bibeln som Koranen.

Sen hoppas vi förstås att kvinnor som Nawal el-Saadawi och andra ska kunna inspirera till fortsatt utveckling av demokratin.