tisdag, augusti 10, 2010

13 steg för ett mänskligare Sverige


Nästa mandatperiod står vi inför tre stora utmaningar. En handlar förstås om jobben och ekonomin. Sverige måste fortsätta att ta sig ur den ekonomiska krisen på snabbast möjliga vis för att jobben ska komma och välfärdens kärna kunna säkras.

En annan utmaning handlar om att ge människor mer utrymme i vardagen. Då måste politiken förmås att hålla tassarna borta från människors vardagsliv. Det behövs mindre av reglering och moralistisk styrning, och mer av positiv uppmuntran och stöd till människor att göra självständiga livsval och få vardagen att gå ihop.

Ytterligare en utmaning är att få välfärden att fungera, och fungera i verkligheten. Allt för mycket av politisk kraft har gått åt till att försvara system och glömma bort människors behov av en trygg och väl fungerande offentlig sektor. Politiken ska inte detaljreglera människors vardag, men där politiken spelar en roll ska den göra det på riktigt och med det gemensamma bästa för regionen.

Nu satsar vi för ett väldigt bra valresultat i hela Gävleborg. Av de 89 vallöftena är många viktiga för länet. Ett dussintal är helt avgörande för att länet ska få tillväxt och att människorna ska bli friskare och få bättre förutsättningar till arbete och bra välfärd.

På måndag 16 augusti 18.00 (Gävle, kanslilokalen Ruddammsgatan 9) och på onsdag 18 augusti 18.00 (Bollnäs, Stadshuset) möts vi för att närmare prata om dessa vallöften och vilka av vallöftena som är särskilt viktiga i Gästrikland respektive Hälsingland.

2 kommentarer:

Nisse sa...

Måste bara påpeka en sak. Det du skrev om att regeringen ska hålla tassarna borta från folks vardag, hur går det ihop med dina tidigare förslag om förbud mot vissa våldsamma spel (gta 4 för att nämna ett) har du ändrat åsikt i frågan eller? Om inte så skulle det vara intressant att höra hur du tänkt då.

Anders Bergsten sa...

Hej Nisse,
min debatt om förbud mot de mest våldsamma datorspelen är riktad mot branschen med önskan om självsanering. Jag är dock på väg upp ur förbudsträsket...