torsdag, juli 25, 2013

Mitt Liv - Del 2

Efter giftermålet bosatte sig min farfar hos sina svärföräldrar i Tängsta, och där föddes pappa och faster Edit. Så småningom flyttade farfar och farmor tillbaka till Höven, och där föddes farbror John och farbror Gunnar. Farbror John var nästan en avbild av pappa, fastän längre. Farbror Gunnar fick jobb vid arbetsförmedlingen i Nyköping. Han hälsade på oss i Jörn. Han gav ett intellektuellt intryck. Han hade en hälta beroende på polio.

Innan min far började skolan avled farmor. Hon skickades till ett sanatorium i Sundsvall, blev hemsänd till julhelgen, och dog den 4 januari 1917. Fars minne av sin mor är mycket vagt. Han berättar i sina minnen att han fick hälsa på henne i kammaren där hon låg, och att han minns hennes ansikte, hennes krulliga hår, hur hon tittade på honom, log och pratade. Det var naturligtvis en stor tragedi för honom, bara nyss fyllda sex år, att förlora sin mamma så tidigt.

Efter farmors död blev farfar ensam med fyra barn. I en granngård arbetade en piga, Alma Vesterlund, som hade en flicka i femårsåldern. Farfar började titta efter henne - slutet blev att de gifte sig och därmed hade han fem barn att försörja. Hon var en kvinna som inte ville ha med jordbruk att skaffa. Kor och ladugård var henne helt främmande. Denna kvinna blev nog farfars största olycka. Arrendetiden för torpet gick ut och något nytt fick han inte. Ett arrende på Mon i Resele, Isaksgården, blev ledigt, och han fick det. ”Det blev en enda lång mardröm”, har pappa berättat. Där föddes faster Rut och farbror Oskar.

Familjen blev utkörd från Isaksgården. Den hade sålts till en herr Nordin från Junsele. Under denna tid hade en arrendator eller hyresgäst ingen talan. Det var bara att packa sig ut. Farfar fick hyra rum och kök hos kvastbindaren Stjärna, den titel han fick av prästen vid sin begravning. Han bodde ensam i sin kammare, ”Stjärnas kammare”, som pappa visade oss vid släktträffarna Mon.

Det som tidigare hette Gottne station heter numera, sedan järnvägsstationen las ner, Västra Gottne. Gottnebygden är en lantbruksbygd med gamla anor. Den ligger längs den vackra Moälven, just där Utterån och Moälven möts, knappa två och en halv mil inåt landet från Örnsköldsvik räknat. Byarna Gottne, Östansjö, Söderå och Hållen utgör Gottnebygden som idag består av 250 hushåll.

Ingmar Bergman debuterar som filmregissör med filmen Kris. Ho Chi Minh väljs till president i Nordvietnam. I ett tal i Fulton, Missouri myntar Winston Churchill uttrycket "Järnridån" om gränsen mellan Väst- och Östeuropa. Frankrike erkänner Vietnam som en demokratisk republik. De svenska världsrekordlöparna Gunder Hägg, Henry Kälarne och Arne Andersson diskvalificeras på livstid för att ha mottagit ersättning vid tävlingar.

Sveriges statsminister Per Albin Hansson dör genom slaganfall, sedan han stigit av spårvagnen i Ålsten vid halvtvåtiden på natten. Jussi Björling gör debut på La Scala i Milano och får lysande kritik. Engelska ersätter tyska som B-språk i realskolan i Sverige. Nobelpriset i litteratur går till Hermann Hesse, Schweiz.


Inga kommentarer: