tisdag, augusti 10, 2010

KD:s valaffischer - succé eller flopp?


Nu har våra valaffischer presenterats. De är unika och sticker verkligen ut. Det blir spännande att läsa och lyssna till reaktionerna från verklighetens folk. På affischen t v är det en aggressiv gorilla som Hägglund utmanar. Men är gorillorna aggressiva?

Den amerikanska forskaren Dian Fossey studerade bergsgorillorna i 13 år. Hon lärde oss att gorillorna är väldigt sociala och fridsamma. När Hollywood i slutet av 1980-talet gjorde film av hennes liv - "De dimhöljda bergens gorillor" - fick världen upp ögonen för de utrotningshotade djuren. Dian Fossey blev mördad vid sin forskningsstation i Rwanda 1985, troligen av tjuvjägare.

Jag känner dock en viss tvekan inför det fabelanknutna djurtemat. På andra affischer finns en buffel, en struts och en hyena. Succé eller flopp - det är frågan?

2 kommentarer:

Leifs blogg sa...

Anders,
Det finns alltid ett problem med symboler. Här är semantiken klar men att sedan gorillan framställs felaktigt är tyvärr nog underordnat. Det kanske skulle ha varit en bild Olof Palme, Göran Persson eelr Mona Sahlin - men det skulle nog ha lett till ett människoförakt som vi inte vill ha. Symboler är svårt meen vi sticker ut och enl DI är vi hitills det parti som gett största avtryck - men om det leder till fler väljare- kanske, men det behövs mer./Leif Jönsson

Anders Bergsten sa...

OK Leif - det blir nog succé! Flygbladen med tillhörande text är väldigt bra. Affischerna saknar text och kanske behöver en förklaring.