söndag, juli 04, 2010

KD – ett framtidsinriktat och frihetligt parti

I en ledare i Ljusnan 3 juli skriver Anders Eklund att Kristdemokraterna är ”ett parti som har framtiden bakom sig”. Jag menar att det förhåller sig precis tvärtom. KD är en del av den stora europeiska kristdemokratiska gemenskapen och jag vill hävda att vi är ett uttalat framtidsinriktat och kanske det enda frihetliga partiet i Sverige just nu.

Nej, vårdnadsbidraget är ingen profilfråga, men däremot en del i vår valfrihetsideologi. Den som känner för det ska kunna vara hemma med sitt barn något år mer än vad föräldraförsäkringen medger. Konstigare än så är det inte.

KD är det socialt engagerade och medmänskliga partiet. Vi står på den enskildes sida, vare sig det handlar om kötider inom vården, arbetslöshet eller äldreomsorg. Men inte bara det – vi är ett parti med en heltäckande politik inom alla områden. Det finns ingen bättre miljöpolitik än vår förvaltarskapstanke.

KD behövs i svensk politik. Vi är ett värdeorienterat parti med den kristna etiken som grund. Vi är däremot inget ”religiöst” parti. Vi är varken för kollektiva lösningar eller marknadsliberal individualism. Vi värnar civilsamhället och de små gemenskaperna. Vi vill ha färre pekpinnar i politiken.

Vad är då kristen etik? Ett utmärkt exempel har Anders Eklund levererat själv i sin krönika på högerspalten intill den kritiska ledaren. Den grundsyn på tillvaron och samhället Eklund vältaligt beskriver i sin krönika med utgångspunkt från den helige Franciskus är precis den fasta värdegrund vi står på.

Inga kommentarer: