tisdag, juli 14, 2009

Världstenoren Peter Lindroos


Jag besökte i går den årliga konserten i Woxna kyrka i Hälsingland. Konserterna arrangeras av Jussi Björling Sällskapet, som bildades 1989. Detta år hedrades världstenoren Peter Lindroos minne, "Finlands Jussi Björling". Lindroos föddes i byn Pojo utanför Helsingfors den 26 februari 1944 och avled tragiskt i en bilolycka den 17 november 2003, där också hans 18 månaders son omkom.

Det var en fantastisk och minnesvärd konsert med Peters son Petri Lindroos, bassångare vid bl a La Scala i Milano, och hans sonson, Kristian Lindroos, mycket ung lovande tenor och antagen vid Sibeliusakademien i Helsingfors. Dessutom medverkade den unge danske tenoren David Danholt, hovsångerskan Margareta Hallin, som debuterade redan 1956 och som denna afton sjöng visor av Emil Hagström, samt violinisten och sångsolisten Sofia Lindroos.

Jag försökte via nätets musikbutiker fåt tag på Peter Lindroos CD med inspelningar från 1981 till 1994, men det verkar omöjligt. Lyssna till Peters tolkning av "Sången till livet" ur Tosca - den är helt fantastisk (klicka på rubriken till detta inlägg)!

1 kommentar:

Anonym sa...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel